Veel banken doen het al, maar de coöperatieve Rabobank wilde er lange tijd niet aan: obligatieleningen uitgeven met een deel van de hypotheekportefeuille als onderpand.
Donderdag kondigde Rabobank aan voor liefst 25 miljard euro aan dergelijke obligaties te willen uitgeven. Die worden ook wel pandbrieven (Engels: covered bonds) genoemd.
Door beleggers vooraf zekerheid te geven dat ze een claim hebben op specifieke hypotheekleningen bij de uitgifte van obligaties biedt Rabobank aan de houders van de pandbrieven extra zekerheid.
Het gaat hier dus om een extreem scenario: komt de bank in de financiële problemen, dan hebben de houders van de pandbrieven concretere claims op een deel van de bezittingen van Rabobank dan andere geldschieters.
Dit betekent ook dat de vergoeding op de op de pandbrieven niet veel hoger zal liggen dan bijvoorbeeld de rente van op veilige geachte Nederlandse staatsleningen.
Rabobank verpandt hypotheekleningen
Volgens Rabobank worden alleen hypotheekleningen van hoge kwaliteit - dus met een geringe kans op wanbetaling - als onderpand gegeven voor de pandbrieven. De hypotheken hebben een AAA-rating bij kredietbeoordelaar Moody's, zo blijkt uit presentatie van Rabobank voor beleggers.
De bank noemt als reden voor de uitgifte van de pandbrieven de behoefte aan verdere diversificatie van de financiering van de bank. Gelet op de naar verwachting relatief lage rentekosten is het ook niet een erg dure manier van financiering voor de grootbank.
Volgens Het Financieele Dagblad was voormalig financieel topman Bert Bruggink van Rabobank altijd een tegenstander van de uitgifte van covered bonds. Als je om leningen aan te trekken een deel van je hypotheekportefeuille gaat verpanden, zou dat een teken van zwakte zijn.
De huidige financieel topman Bas Brouwers lijkt die zorg niet te delen. Rabobank geldt nog steeds als de meest solide grootbank van Nederland.
Veel vraag bij beleggers
Een analist merkt op tegenover het FD dat er bij professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, ook veel vraag is naar pandbrieven van solide banken. Partijen die moeten beleggen in hoogwaardige obligaties zijn naarstig op zoek naar geschikt schuldpapier.
Dit laatste komt mede doordat private investeerders 'concurrentie' hebben van de Europese Centrale Bank (ECB). Die koopt maandelijks voor tientallen miljarden aan obligatieleningen op om rentes laag te houden, maar dat betekent wel dat er minder geschikte leningen overblijven voor private beleggers.